PETIȚIE către Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot să nu mai comercializeze produse Schweighofer

În urma informațiilor legate de pierderea certificatului de sustenabilitate FSC de către Schweighofer și a celor privitoare la retragerea produselor de lemn ale acestei companii din magazinele SPAR din Austria, Hans Hedrich, de la Asociația Neur Weg, a inițiat o petiție adresată lanțurilor de magazine din România care comercializează asemenea produse. Cititori ai României Curate au anunțat și ei că returnează produsele Schweighofer ori că nu mai cumpără niciun fel de produse din magazinele care le comercializează.

”Magazinele de bricolaj Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot să renunțe de urgență la comercializarea produselor de lemn ale firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, atâta timp cât certificatul de sustenabilitate FSC al acesteia este suspendat și există riscul real ca firma să prelucreze lemn tăiat ilegal sau furat!”, se arată în petiția lansată prin intermediul platformei de-clic.ro.

”Controversata firmă de prelucrare a lemnului, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, cunoscută pentru achiziționarea și procesarea de lemn tăiat ilegal și furat, își desface o parte din produse (de ex. panouri de lemn din molid) în lanțurile de magazine Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot. Atâta timp cât există indicii serioase si chiar probe că lemnul livrat magazinelor NU provine din surse legale și sustenabile, conform standardelor Forest Stewardship Council – Chain of Custody (FSC CoC), magazinele de bricolaj trebuie să renunțe la comercializarea produselor SCHWEIGHOFER. Altfel, își pierd credibilitatea și riscă să devina ele însele obiectul unor cercetări penale. Renunțând la produsele SCHWEIGHOFER – așa cum a facut deja lanțul de supermarketuri SPAR Austria – comercianții pot contribui semnificativ la responsabilizarea producătorilor și la salvarea pădurilor României.”, se mai arată în petiție.

Cititori ai RC au anunțat deja că nu mai cumpără produse Schweighofer: ”Am cumpărat de la Hornbach Balotesti cherestea de la Schweighofer. Am sunat și am întrebat dacă o pot returna datorita articolului din RC. Au spus ca nu e o problema dacă nu au trecut mai mult de 30 de zile. Caut alternativa s-o investesc o jumătate de zi în toată operațiunea.”, scrie Dan, într-un comentariu la articolul ”NE PASĂ? În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”! În atenția ANPC” (vezi aici).

Mai mult, într-un alt comentariu la același articol, Bogdan Maftei spune că nu mai cumpără niciun fel de produse din magazinele care comercializează produse Schweighofer. ”Eu nu mai cumpar nimic de la Dedeman inca de luna trecuta(nu era scandalul cu certificarea), cand am fost in tara si am vazut in magazin peleti de la Schweighofer. La acel moment vroiam sa cumpar unele accesorii pentru masina, deoarece aveau un pret bun. Am iesit pe usa in secunda urmatoare si mi-am indemnat toti prietenii sa nu mai cumpere nimic de la ei. Nu mi se pare normal ca o companie ce se lauda ca e suta la suta romaneasca sa sustina indirect furtul padurilor. Mentionez ca inainte am cumparat materiale pentru renovarea casei de la ei deoarece am gasit cea mai buna oferta si am putut negocia. (nu am cumparat nici un fel de material lemnos). De cand am observat produsul respectiv prefer ca de aceiasi bani sa cumpar mai putine materiale, dar din alta parte. O sa imi ia putin mai mult pana reusesc sa cumpar tot , dar nu vreau sa sustin distrugerea viitorului nostru si a naturii.”, explică Bogdan Maftei.

Companiei Holzindustrie-Schweighofer i-a fost suspendată certificarea FSC luna trecută, scandalul ajungând până în cunoscuta publicație germană Der Spiegel. Legislația europeană sancționează nu doar furtul de lemne, ci și comercializarea produselor din lemn a căror proveniență legală nu poate fi dovedită.

Sursa