O altă cetate superbă din România este reabilitată. Vezi cum arată acum cele mai frumoase cetăți restaurate din țară

Cetatea din Feldioara (județul Brașov) , fortificație teutonă care datează din secolul al XIII-lea, este în plin proces de reabilitare iar în luna septembrie a acestui an va putea fi vizitată, anunță autoritățile.

“Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală.

ffff

Totul, grație proiectului “Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara”, derulat și finalizat integral de Consiliul Județean Brașov.

La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Brașov.

refrrfrerfee

Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest, care este cel mai bine conservat, și unde va fi amenajat un muzeu, precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei.

 

În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului.hghhehyey

Alte cetăți reabilitate din România

Cetatea Râșnov
img5
Este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.

Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.

A fost reabilitată parțial de un investitor italian și de Primărie. Primarul Adrian Veștea a declarat că va depune un proiect de finanțare europeană pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Cetatea Deva
13149848_237460539954824_835209635_n
Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese.

A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg.

Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.

Proiectul de reabilitare a costat 39 de milioane de lei si a fost facut din fonduri europene.

Cetatea Rupea
13187850_237460579954820_1551406622_n
Anul primei sale consemnări documentare este 1324. Dar acesta nu este al întemeierii, care trebuie să fie anterioară măcar cu câteva decenii.

Atunci când a început să funcţioneze, a fost mereu legată de autorităţile publice rânduite într-o ierarhie specifică Evului Mediu: rege – voievod – castelan – scaun şi autorităţi scăunale.

Raporturile dintre ele s-au modificat doar în sensul eliminării intermediarilor, astfel încât, la final, dispunem de un centru al scaunului Rupea şi de autoritatea principatului Transilvaniei, intermediată adesea doar de „Universitatea” saşilor (organizarea autonomă), cu centrul de la Sibiu.

Restaurarea cetăţii, a început în 2009 şi a fost finalizată în 2013, investiţia, cu fonduri europene ridicîndu-se pe peste 30 de milioane de lei.

Cetatea Făgărașului
cetatea-680x365
Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.

Sala Tronului, cea mai importantă încăpere a Cetăţii Făgăraşului, a fost redeschisă în iunie 2015 după 50 de ani în care a stat sub lacăt. Sala a fost complet renovată şi mobilată cu piese specifice secolelor XV – XVIII.

Cetatea Alba Iulia
alba-iulia-LM0_0545
Schimbul de gardă din cetatea Alba Carolina este unul dintre motivele pentru care peste 300.000 de turişti din toată lumea vin aici în fiecare an. Soldaţii mărşăluiesc în uniforme care le imită perfect pe cele din secolul al XVIII-lea, o încântare pentru vizitatori!

A fost construită de arhitectul Italian Giovanni Morando Visconti, iar lucrările au durat 24 de ani. Cetatea Alba Carolina este restaurată și reabilitată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 67 milioane de euro.

Cetatea Oradea
header-obiectivele-proiectului1
Cetatea Oradea, primul reper istoric al orașului, a fost reabilitată de Primăria municipiului printr-un proiect cu fonduri europene în valoare totală de 87,6 milioane de lei.

Cetatea Oradea, monument istoric de categoria A, este cea mai mare și mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală.

Cetatea Mediaș

 

7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație, Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor, au fost reabilitate în 2015 contra cronometru în cadrul unui proiect european finanţat cu suma de 6 milioane de Euro.

Cetatea Mediaş a fost construită între anii 1490 – 1534, în urma decretului emis de către regele maghiar Matei Corvin din 1486.

Sursa