E lege dată. Toți copiii din ROMÂNIA, născuți din 2011 și până acum trebuie să primească de la stat 500 de euro

De cinci ani este in vigoare un articol de lege care prevede ca fiecare copil din Romania trebuie sa primească la nastere de la stat o suma echivalenta cu 500 de euro, depusa intr-un „cont pentru educatie permanenta”. Cu toate acestea, niciun copil nu a beneficiat de banii cuveniti, pentru ca legea nu a fost niciodată aplicata.

Din 2017, cei care vor veni la putere trebuie sa respecte legea, deoarece foarte multi părinti au anunțat ca vor sa dea statul în judecata.

Articolul 356 din Legea nr. 1/2011, adoptata in timpul ministrului Daniel Funeriu, ofera un sprijin solid familiei pentru educatia copiilor.

Mai exact, legea prevede ca „statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia„.

Suma este acordata tuturor copiilor nascuti dupa intrarea in vigoare a legii, in scop educational, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Banii se depun intr-un cont de depozit, denumit „cont pentru educatie permanenta” deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului. Parintii pot depune si ei bani in acest cont, dobanda anuala fiind stabilita prin ordin al ministrului de Finante.

Singurul care poate scoate bani din acest cont este titularul lui, dupa ce implineste 16 ani si cu acordul parintilor sau tutorelui. Retragerea sumelor in alte conditii fiind considerata infractiune si pedepsita cu inchisoarea.

Intentiile au fost nobile, dar, din pacate, ele nu s-au materializat niciodata.

Ziare.com a solicitat Ministerului Educatiei cateva informații cu privire la numărul de copii care beneficiaza de acest „cont pentru educatie permanenta”, iar raspunsul primit ar putea fi considerat surprinzător, daca n-am trai in Romania: „Articolul 356 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011este in vigoare, insa nu-si produce efectele intrucat aplicarea sa a fost prorogata succesiv prin ordonanțe de urgenta„.

Cu alte cuvinte, desi toti politicienii care s-au aflat la putere s-au batut cu pumnii in piept ca economia a duduit in ultimii 5 ani, niciun guvern n-a vrut sa inceapa deschiderea conturilor pentru educatie, dar nici n-a avut curajul sa anuleze prevederea legala, preferandu-se calea de mijloc a amanarii pe termen nedefinit.

De ce? Poate pentru ca bebelusii nu voteaza, poate pentru ca unii parintii nu stiu ce drepturi au si nu se lupta pentru ele, sau poate pentru ca altii nu dau doi bani pe educatia copiilor lor.

Sursa