“Biblioteca Națională blochează accesul la tezele de doctorat”

O decizie aberantă a fost luată de Biblioteca Națională încă de la sfârșitul lunii septembrie. Practic, accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România a fost interzis. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul este încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei. BNR, însă, susține că nu deține personal pentru realizarea copiilor electronice prin scanare.

Începând cu 1 octombrie 2016, utilizatorii vor putea consulta, pe două staţii de lucru, varianta electronică a aproximativ 2.500 de teze de doctorat intrate în Fondul Intangibil, prin Depozit Legal, în ultimii ani, numărul acestora urmând să crească progresiv.”

La prima vedere, nu doar că nu pare a fi grav, dar anunțul BNR inspiră un aer de modernitate: “copii digitale”, “stații de lucru”, “varianta electronică” etc. De fapt, sub aceste sintagme tehnologice se ascunde un adevăr mai simplu și mai trist: BNR a interzis, practic, accesul la tezele de doctorat. Oricine are un permis valabil la Biblioteca Națională a României și a avut curiozitatea în ultimele două luni să ceară spre consultare o teză de doctorat a constatat, în primul rând, că pare să nu fie nici o teză de doctorat în format electronic, necum 2.500. În al doilea rând, cererile pentru realizarea unor “copii-substitut” nu primesc nici un termen. Ba mai mult, personalul de la singura sală de lectură unde se pot, teoretic, consulta teze de doctorat, se plânge că s-au primit instrucțiuni de la conducere pentru a li se spune foarte clar cititorilor că e posibil să dureze oricât realizarea “copiei-substitut”, mai precizează România Liberă.

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatele mai multor impostori, printre care Gabriel Oprea, Petre Tobă și alții, scrie pe Facebook că blocarea studierii tezelor de doctorat nu este posibilă. ”Ăia de s-au gândit să redescopere şi să facă uz de o lege din anii ’90 care zice că tezele de doctorat intră în fondul intangibil al Bibliotecii Naţionale şi-au făcut nişte calcule greşite. Foarte greşite. Tezele de doctorat se află şi la bibliotecile facultăţilor unde au fost susţinute, iar acolo pot fi consultate fără restricţii.”

Printre cei ale căror teze de doctorat s-au dovedit a fi plagiate se numără Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Petre Tobă și alții.

Sursa